Jadąc na narty w Dolomity, warto spróbować lokalnej kuchni i win. W północnych Włoszech panuje moda na ekologię i własne przetwórstwo, dlatego możemy znaleźć dużo lokalnych serów i wędlin, robionych przez włoskie gospodynie, do których idealnie pasują ich rodzime wina.

Północne Włochy to region bardzo różnorodny pod względem stylu wina. Spotykają się tu trzy winiarskie regiony: Trentino – Alto Adige (Val di Sole, Val di Fiemme, Kronplatz, Val di Fassa, Alta Biadia, Val Gardena), Valtelina (Livgno, Bormio) i Veneto (Cortina d’Ampezzo, Arabba, Civetta).

Łyk Trentino – Alto Adige

Cała dolina Adygi jest idealnym miejscem do uprawy wina. Dobrze nasłonecznione stoki, ciepłe powietrze z południa i sąsiedztwo Jeziora Garda, które łagodzi alpejskie mrozy, stwarza do tego idealne warunki.  Bardzo często winorośle rosną tu na wysokości powyżej 1000 m n.p.m., co sprawia, że grona dają niesamowitą i niepowtarzalną jakość.

Najsłynniejsze białe szczepy to właśnie Gewurztraminer, Muller Thurgau, Nosiola, Riesling, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc i Chardonnay.  Z kolei wina czerwone to Teroldego Rotaliano, Lagrein, Schiava, Cabernet Sauvignon, Merlot i Pinot Nero.

Fot. tasteatlas.com

Gewurztraminer wybierany przez kobiety

Zatrzymajmy się chwilę przy Gewurztraminerze, który jest uwielbiany przez kobiety. Jest to szczep dający wina bardzo aromatyczne z lekko słodkim finishem, jest bardzo pijalne, czyli „wchodzi jak kompot” :).  W aromatach dominują róże i owoce liczi. W zbyt zimnym klimacie nie daje pełnego bukietu aromatów, a w zbyt ciepłym traci swoją kwasowość i mineralność. Dlatego tak ważne jest miejsce jego uprawy i właśnie dlatego te z Trentino-Alto Adige, są tak wyjątkowe. Aromatyczny Gewurztraminer pasuje najlepiej do ravioli ze szpinakiem i ricottą.

Jego wysokość — Teroldego Rotaliano

Kolejną sławą z tego regionu, tym razem czerwoną jest Teroldego Rotaliano, nazywany rubinowym księciem. Według legendy wino powstało z połączenia winorośli z krwią smoka, który zamieszkiwał jaskinie zamku św. Gotarda. Nie bez znaczenia wino to stało się wizytówką regionu Trentino-Alto Adige — szczep jest uprawiany tylko tutaj. Daje wina o intensywnym, głębokim rubinowym kolorze i bogatym owocowym aromacie. W nosie bardzo często dominują czerwone owoce, można wyczuć też nuty wanilii, lukrecji i czekolady. Eleganckie i bardzo przyjemne dla podniebienia. 

Kuchnia tyrolska jest odpowiednio treściwa i wymaga odpowiedniej oprawy w postaci wina. Teroldego Rotaliano warto zamówić do tradycyjnego steku Fiorentina w jednej z restauracji na stokach Ski Center Latemar.

Degustacja na poziomie… Latemaru

Jeżdżąc na nartach u stóp Latemaru, warto też zrobić sobie przerwę i wstąpić do np. małego schroniska Weigler Schupf na obłędne spaghetti aglio olio z kieliszkiem odświeżającego Prosecco lub Muller Thurgau. Prosecco, mimo że pochodzi z sąsiedniego regionu, jest obecne w każdej knajpce, w czystej formie lub jako koktajl Aperol Spritz. Muller Thurgau to z kolei lokalnie uprawiany szczep, który powstał przez skrzyżowanie Reslinga z Madeleine Royale i zadomowił się na dobre w perforowanej glebie doliny Val di Cembra. Ma słomkowożółty kolor o zielonkawym odcieniu, uderza aromatycznym bukietem szałwi i zielonego jabłka. Doskonale orzeźwia!

Vino Santo — tradycja jest święta

Jeśli ktoś gustuje w świeżych, kwiatowych i owocowych nutach to zachwyci się też wyjątkowym, bo produkowanym jedynie w jednej dolinie Valle dei Laghi — „świętym” trunkiem — Vino Santo Trentino. Kieliszek żółtego z zielonymi refleksami Santo sprawdzi się jako aperitif, przed każdym posiłkiem z widokiem na białe dolomity.

Fot. Hotel Moseralm

Marzy mi się Marzemino

Marzemino to najciekawsza odmiana regionu Trentino. Winorośla znalazły swoje idealne siedlisko w Vallagrina oraz w malowniczych wiejskich wioskach wokół Rovereto. Wspominał je ponoć sam Mozart na jednym ze swoich koncertów „…nalej wino, doskonałe Marzemino!”. Ciemno-rubinowe z foletowymi tonami wino zachwyca aromatem jagód, delikatnymi nutami fiołka i korzennych przypraw. Doskonale pasuje do tradycyjnej górskiej polenty kukurydzianej z grzybami lub pieczeni.

Wine SkiSafari — połącz przyjemne, z przyjemniejszym!

Resort Alta Badia z kolei oferuje nam ciekawą formę spędzania czasu na nartach – Wine Ski Safari. Event organizowany jest w marcu, zazwyczaj pokrywa się z okresem promocji Dolomiti Super Sun. Polega na odwiedzaniu na nartach czterech różnych schronisk (Bioch, Tablà, Pralongià i Piz Arlara), w których odbywa się degustacja win w towarzystwie lokalnych serów i specka. Przy słonecznej pogodzie stoły degustacyjne wystawiane są na zewnątrz, wprost na stoki. A gdzie wino może smakować lepiej niż na tarasie górskiego schroniska?

Jak widać naprawdę każdy może być sommelierem. Wystarczy wziąć kieliszek wina, zamknąć oczy i degustować… Bez względu na to, czy jedziemy latem do Toskanii, czy na narty we włoskie Alpy!