Wabi kolorem i zniewala smakiem. Chłodzi latem i rozgrzewa zimą. Jedyny w swoim rodzaju APEROL SPRITZ.

Nie ma nic lepszego i bardziej orzeźwiającego na stoku niż słynny Aperol Spritz (lokalnie w Val di Sole i Val di Fiemme nazywany Veneziano). Historię tego trunku zapoczątkowali austriaccy żołnierze, którzy przebywając na włoskiej ziemi, nie mając swojego ukochanego piwa pod ręką, zaczęli „pryskać” (z niem. spritzen) białe wino wodą gazowaną. Później w Padwie do Spritza zaczęto dodawać Aperol, czyli likier o aromacie gorzkich pomarańczy. Tak powstał Aperol Spritz.

 

 

Co wchodzi w skład tego wyjątkowego napóju? Są to 3 składniki, których proporcje powinny być jasno określone i zachowane, czyli:

  • 3 porcje Prosecco
  • 2 porcje Aperola
  • 1 porcja wody gazowanej
  • kostki lodu
  • plaster pomarańczy.

Włosi piją go na pobudzenie apetytu jako tzw. aperitivo, ale jest to też świetny sposób na odprężenie w każdej chwili oraz okazja do integracji. Doskonale gasi pragnienie i dodaje odwagi na stoku 😉

Ps. W tym przypadku nie ma podziału na narciarzy i snowboardzistów – wszyscy piją Aperola!

Zapraszamy na narty do Włoch i apres ski z Aperol Spritz!